By Ami

Hårtvätt

Anledningen till att en högre summa läggs på kvalitetsprodukter är för att de blir en investering. De behövs inte köpas lika ofta. Det räcker längre tid när de används rätt och ger även det bästa resultatet och effekten. Det är allt från vilken förpackning till ämnen som finns i som bidrar till den bästa förmågan till håret. Miljötänk-och framtidstänk för förmågan att bygga. I sin tur blir det en produkt som kostar att ta fram. Formad för bästa möjliga resultat. 

Mängd

För att få ett så bra resultat som möjligt så används lite produkt, nästa som en liten ”ärta” till att arbeta ut. Resultat försämras snarare med för mycket mängd. Använd separerade fingrar och arbeta med fingertopparna för lättast användning och glid händerna mot varandra så du får en ny produktmängd i fingertopparna. Arbeta ut produkten snabbt så det arbetas upp medan vatten är kvar då det fördelas in bäst med vattnet. Produkter i de ”bättre” varianterna är dryga. Utnyttjande av denna metod blir ekonomiskt samtidigt som du undviker produktrester/irritationer av för mycket produkt. 

Schampo

Tvätta håret mer sällan

Alla hårtyper mår bättre av att tvättas sällan – som max rekommenderat efter 3 dagars mellanrum. Vad som händer om det tvättas jämt är att hårbotten och håret/strået inte får en chans att återhämta sig (sluta sig). Hår som tvättas ofta är ett vanligt problem för hårbotten samt håret då alltså inte kan stängas ordentligt. Slutet hårstrå är det enda som vi har som skyddar, dvs formen och färgen när vi stylar med tex värmeverktyg eller kemiskt behandlar. Om hårstrået inte kan sluta/stänga sig så blir det ojämnt, frissigt och okontrollerat.


Även endast vatten rengör/öppnar hårstrået och därför ett alternativ om du känner ett måste att tvätta av håret ofta. Men glömde INTE balsam efter! Strået har olika skikt som vi jobbar med att öppna upp och har en viss mängd som det kan fyllas med när vi vill stärka/reparera eller tex när vi färgar håret. 

Skölj av schampot ordentligt och jobba med separerade fingrar att rengöra i din hårbotten. Schampo ska endast läggas i hårbotten. Sedan använd endast balsam. Balsam är det enda som sluter håret. Det ska med de flesta schampon löddra ordentligt. När hårstrået är blött (öppet) så är det väldigt skört och det sliter/påverkar mycket skada med belastningar såsom att slita och sätta upp. Att lägga sig med blött hår är inte bra. 

Applicerar du schampot på rätt sätt?

Klicka här för att komma till blogginlägget!a

Balsam

Otroligt viktigt för ALLA hårtyper!

Används inte balsam så kommer man troligtvis aldrig att uppleva hur fantastiskt lättskött, snyggt hår och hårbotten kan vara. Balsam håller håret stängt så smuts inte kan leta sig in, produkterna du använder för att styla används varsamt då de landar på utsidan av håret. Var inte rätt för att håret ska bli platt och tungt med balsam. Utan balsam blir håret däremot tungt och liknande då det inte sluts.

Användning:

Används från botten till topparna, det ska alltså användas överallt. För långt hår kan man fånga upp det i handen eller lägga upp topparna för att använda balsamet varsamt. Då det kan arbetas in och försäkras om att du får det överallt. 

Inpackning/Kur/treatment

Detta kommer i sin tur främja hälsosamt hår, rätt borste hjälper till att fördela hårets naturliga oljor från hårbotten till topparna vilket kommer bidra till att håret hålls friskt och fruktigt. Det stimulerar samtidigt hårbotten som sätter igång blodcirkulationen vilket gör att ditt hår växer friskare.

Reparerande produkter VS färgbevarander - Eller båda två i samma?

Ofta blir det svårt att uppnå två effekter i samma produkt. Detta har att göra med platsen i ditt strå, det får inte plats hur mycket som helst om en färg på håret är en intensivare ton eller nyans. Då det kan tappas av om man satsar på att försöka reparera det intensivt med tex kreatin som redan finns i vårt hår som är en vanlig användare för att bygga upp det. 

 

Det som händer är att dessa två slåss om platsen i håret och det blir lättare att uppnå oönskad färg om det används produkter som reparerar.Det finns undantag med produkter som endast reparerar det som är skadat i håret och inte heller tar plats. Därför kan dessa produkter vara ett bra alternativ om man lätt kan få en tung känsla i håret, även när man har färgat hår som behöver stärkas/repareras.

Torka håret

Här är en väldigt viktig del av rutinen, när du handdukstorkar håret ska du krama om håret, förflytta och krama om – inte gnugga! I och med att håret är blött, öppet och skört så kommer detta slita mycket. Skaka håret, långt som kort. Genom att göra detta kommer håret även kunna styras från den riktning som det vanligtvis vill lägga sig. Värmen kommer då att samlas i hårbotten och detta är ett perfekt tillfälle att få håret dit du vill ha det. Det är först när strået har svalnat som det sparar formen det ligger i samt blir starkt. Lyft då upp/forma stråna så dem inte ligger slätt mot hårbotten eller i en oönskad bena. Vattnet skakas samtidigt ut i denna metod och hårbotten får en stimulans/får en lättare hårbotten massage.